Testamentul lui Abraham, Igor Bergler

Un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena. Un atentat la viața președintelui Statelor Unite. O bibliotecă dispărută de 2 000 de ani. O organizație secretă. Și încă una. O lungă istorie de papi mincinoși. Criminali de război. Un oraș legendar. Agenți cu identități multiple. O bestie numită „El Diablo“. Și toate numele sale. Doar simpla ei apariție te face să încărunțești pe loc. Un asasin plătit care îl știe pe dinafară pe Borges. Zece manuscrise dispărute ce reapar brusc. Și codurile complicate ascunse în ele. Un uriaș și un pitic. Și un festin roman. Un basilisc și un șarpe cu pene. O femeie fatală. Un polițist care nu poate uita niciodată nimic. Un psihiatru care crede că 240 de călugări franciscani îi locuiesc creierul. Un om cu părul portocaliu. O poveste cu sclavi. Și cu președintele lor. Oameni obișnuiți prinși în întâmplări neobișnuite. Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Cervantes și Eco și Borges. Și peste toate astea, cărțile. Toate cărțile.

tumblr_ozax00EYcY1s9lvxdo1_500.jpg

WOW.

Pur și simplu, wow.

Sunt fermecată de autorul Testamentului lui Abraham de foarte mult timp. De când am pus ochii pe Biblia Pierdută iar acum aștept cu nerăbdare următorul său roman, al treilea.

Cartea vorbește despre cărți, despre autori de succes, despre genii literare, despre legende și despre biblioteca pierdută din Alexandria. Istoria nu se demodează niciodată mai ales dacă nu este completă și lasă loc de interpretare, mai ales dacă se îmbină cu viitorul și prezentul, mai ales dacă încă ne afectează și dacă încă ne macină. Am fost alaturi de Charles Baker din prima pagina pana la ultima si inca stau alaturi de el.

Testamentul lui Abraham este o operă complexă, completă și de-a dreptul nebună. Într-o secundă dansezi cu diavolul iar în următoarea citezi din Borges chiar dacă nu l-ai citit până acum. Când am început să citesc cartea mi-am spus, un roman a la Dan Brown. Nu! Nu există așa comparație. Un roman a la Igor Bergler și cu asta am spus tot.

tumblr_ozmt4dLQWu1s9lvxdo1_500.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s