Jurnalul secret al Mariei Antoaneta, Carolly Erickson

on

Despre Maria Antoaneta s-a spus ca iubea luxul si placerile frivole mai presus de orice. Sa ne imaginam insa ca, in noaptea dinaintea executiei sale, regina lasa in celula de la Conciergerie un jurnal in care isi povesteste viata – de la copilaria fericita ca arhiducesa austriaca la casatoria cu viitorul rege Ludovic al XVI-lea si pana la intemnitarea si umilirea ei in timpul Revolutiei Franceze.

Carolly Erickson ne arata o regina mai putin frivola decat a ramas in istorie, o femeie indragostita de un singur barbat – frumosul conte suedez Axel Fersen –, si o mama devotata copiilor ei. Jurnalul secret al Mariei Antoaneta ne dezvaluie sperantele, dezamagirile, iubirile si visurile uneia dintre cele mai controversate femei din istorie.

O sa incep prin a spune ca nu este genul meu de carte. Ador fictiunile istorice dar nu pot descifra exact cat este adevar si cat este fabulatie din aceasta carte. Unele evenimente au fost reale candva, unele persoane la fel. Cartea este usor de parcurs, limbajul nu este greu deloc dar “vechimea” dialogului poate pune presiuni in starea de spirit.

Poate face cartea sa nu fie citita chiar intr-o singura zi.

Mi-a placut, nu enorm, pentru ca jurnalul nu a continut aproape deloc descrieri,  a balurilor, oamenilor, erau vagi descrieri ale modei in voga la acea vreme. Daca iubeai o societate franceza apusa deja dupa ce vei citi cartea aceasta reactia ta nu va mai fi aceiasi.

Maria Antoaneta o fost o regina care s-a chinuit mult si singura sa conduca un imperiu, Ludovic era mai mult artist decat rege iar iubirea vietii ei Axel i-a fost destinata dar nu cum ar fi vrut ea sa ii fie iar  copii i-au murit. In final ce am apreciat la carte a fost sfarsitul: oricat de mult iubea pe altcineva, regina austriaca nu si-a lasat sotul sa moara singur.

unnamed (31).jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s