Pictorul umbrelor, Esteban Martin

Ce se poate intampla cand cel mai mare geniu al raului da peste cel mai stralucit geniu al artei? Sosit de curand la Barcelona, Pablo Ruíz Picasso nu-si doreste altceva decat sa picteze, sa-si gaseasca propriul stil, unul diferit de toate stilurile cunoscute pana atunci. Departe de familie si fara bani, va gasi adapost intr-un bordel de pe strada Avińon, unde isi va regasi marea iubire, pe care o crezuse pierduta pentru totdeauna. Cand una dintre prostituate este ucisa cu brutalitate, toate indiciile par sa-l semnaleze pe el ca singurul vinovat. Dar Picasso l-a vazut pe adevaratul criminal si chiar l-a desenat. Acum tot ce trebuie sa faca este sa-si demonstreze nevinovatia. Si asta nu va fi o sarcina deloc usoara.

unnamed (3)

Desi descrierea cartii suna extrem de captivant, am ajuns la concluzia ca mi-am descoperit un nou talent: aleg cele mai proaste carti pe care le poate citi cineva vreodata. Cartea ne prezinta un Pablo Picasso de 14 ani, sarac dar talentat in ale picturii. Tatal sau face sacrificii enorme ca sa il trimita la cele mai bune scoli pe domeniu din Barcelona si nu numai. Pablo de mic fugea pe strazi de dimineata pana seara ca sa picteze oamenii Barcelonei. Picturile sale erau superbe dar triste, deprimante, picta “scursurile societatii”, tarfe, betivi si intr-o zi o calcatoreasa care ajunge sa fie iubirea vietii sale. Cand Picasso a descoperit-o pe Carmen aceasta avea doar 18 ani si el 14. S-au iubit din primul moment si s-au bucurat intr-adevar de asta dar Carmen decide sa plece din viata sa pentru ca nu se credea destul de validata de societate ca sa traiasca langa un geniu innascut. Intr-o zi da peste un marinar care ii ia caietul cu schite din mana si ii spune ca e venit din Iad sa ii arate ca viata nu inseamna tot ce pune el pe hartie. Ciudata intalnire va duce de fapt firul cartii pana spre sfarsit.

Picasso intra in depresia vietii sale, ajunge sa plece de acasa, sa nu mai continue nicio scoala si sa se intretina singur pictand un bordel in care ajunge sa si locuiasca. Devenind prieten cu tarfele din locuinta de care se bucura ajunge sa se bucure si de ele in fiecare noapte cu prietenii sai. Pana cand intr-o noapte in patul sa o gaseste pe Carmen, cu care isi reincepe povestea de dragoste ignorand in sfarsit circumstantele regasirii. Dar intr-o noapte de vara superba o prostituata este gasita spintecata in strazile Barcelonei de un criminal care seamana destul de mult cu Jack Spintecatorul. De aici incepe o intreaga nebunie intesata cu crime, Picasso primind ficatul fetei cadou fix dupa moartea acestuia, facandu-l astfel “vinovat de o crima necomisa”. Dar cine ii vrea raul unui sarman pictor care cauta sa isi gaseasca stilul de arta in viata, care iubeste o femeie si nu doreste decat sa ofere fericire?

Criminalul va fi cautat de catre un inspector de la Scotland Yard, Arrow, alaturi de prietenul sau dr. Doyle care scrie pataniile acestuia astfel aducandu-l la viata pe Sherlock.

De aici a inceput sa nu imi mai placa romanul. Sunt fana a parintelui lui Holmes dar nu isi avea locul in aceasta carte. Multi autori trebuie sa realizeze ca Sherlock e doar unul si nimeni nu il invie mai bine ca autorul acestuia deja decedat. Let it be… Daca ar fi fost rezolvata crima altfel sau de altcineva romanul ar fi fost unul decent. M-a interesat viata lui Picasso dar romanul a inceput si a fost plictisitor pana la ultima pagina. I-am oferit doar 2 stele pe Goodreads deoarece nu l-as mai reciti, nu il voi recomanda dar ma bucur ca am terminat cu el si ca l-am taiat de pe lista. Autorul s-a legat de ideea ca Jack Spintecatorul nu a fost gasit, a scapat iar londonezii cred ca a fugit in Statele Unite, autorul bazandu-se pe teoria asta si-a spus: “De ce sa nu fi fugit in Barcelona?”

Ma repet, ar fi fost interesant pana intr-un punct dar a fost o tentativa stranie de I want to achieve fame with a copy of something great. Citez: “Sounds good, doesn’t work”.

unnamed.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s