Liceele din Romania – no thank you!

Cati copii nu stiti ca parinti care sa fie super stresati si pentru un amarat de test? Cati colegi nu aveti carora le e frica sa vorbeasca in public, argumentat, sustinandu-si punctual propriu de vedere in fata unui profesor pe care il stie de cativa ani?

Daca stai sa analizezi fiecare chichita din liceul romanesc cam totul este gresit, nimic nu merge bine si cel mai groaznic fenomen este: copii sunt asa de stresati incat in timp vor ajunge sa aiba ceva boli nervoase in palmares.

Deci, ce este gresit in liceele nu doar din Romania dar si din America si mai multe tari cu locatia intre/pe langa cele doua?

  • Copiii nu sunt sustinuti sa isi dezvolte personalitatea fie ea una creativa sau inclinata spre progress stiintific
  • Esti obligat de la o varsta frageda (clasa aVIIIa) sa alegi pe ce profil iti trantesti viitorul
  • Profesorii sunt niste needucati si crizati (avem N exemple pretutindeni)
  • Parintii nu sunt implicati deloc in viata eleviilor (in Romania pentru ca in alte tari exista tot felul de activitati pe care le pot deprinde si parintii la scoala, iar daca ei cu slujbe solicitante pot face asta sigur pot si cei din Romania).

 

Care ar fii solutiile? Intr-o societate dezvoltata trebuie sa existe in primul rand satisfactia la locul de munca, relaxare si in acelasi timp oamenii cand vin la lucru sa isi lase problemele acasa.

O solutie ar fi ca profesorii sa intruiasca elevii in tot felul de activitati iar de acolo sa observe cum se prezinta ei, ce le place, la ce sunt buni ca mai apoi la liceu sa aleaga un profil care ii intereseaza si nu sa aleaga filo doar ca nu e mate si mate info doar ca nu e istorie.

Elevii nu trebuie sa fie obligati sa urmeze stiinte exacte, decat daca ei decid ca sunt buni la asta si asta vor sa faca pe viitor. Nu ai cum sa oblige un copil sa invete la istorie o ora pe zi, tema la mate sa dureze 2h, comentariul la romana 1h30min si apoi sa mai ai pretentia sa nu fie stresati, innebuniti sau sa fie mereu iesiti de sub un anumit target.

Profesorii ar trebui sa lasa frustrariile acasa si sa ii invete ceva pe elevi daca tot sunt acolo in fata clasei si nu in banciile de prin clasa. De educatia copiilor sa se ocupe parintii acasa, nu ai ce sa te enervezi cu un elev care il vezi doar 2h pe zi cel mult.

Ideea care incerc sa o subliniez este sa alegeti din start ce vreti sa faceti in viata, deschideti-va o afacere sau urmati o facultate dar cu pasiune, din pasiune. Nu sa ajungeti la 40+ de ani sa mergeti in fiecare zi la un loc de munca pe care il urati si sa va mai comportati si ca ultimul nebun care mai are si pretentii. Atat pentru voi cat si pentru mediul in care lucrati, pentru mediul familial si pentru sanatatea voastra mintala, cardiaca s.a.m.d.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s