4.50 din Paddington, Agatha Christie

Un bărbat a strangulat o femeie într-un tren. „Am văzut!” declară doamna McGillicuddy, o femeie cu picioarele pe pământ, prea puțin predispusă spre halucinații – însă când e martoră la o crimă și mărturisește ce a văzut, nimeni nu o crede. Fără alt martor și nici un cadavru, ea apelează la singura persoană care o poate ajuta. Cum poate însă Miss Marple să rezolve o crimă care, aparent, nici nu s-a petrecut? Este una dintre cele mai cunoscute cărți ale autoarei, în care, pentru prima și ultima oară apare un personaj care a încântat critica – Lucy Eyelesbarrow – un ajutor de nădejde al lui Miss Marple în soluționarea crimei.

tumblr_ny3001OGwK1ui8unio1_1280.png

Primul capitol incepe in antiteza – atmosfera si sirul intamplarilor este una relaxata, comoda si chiar simplista dar la o pagina, doua de asta se intampla o crima. O femeie este strangulata de catre un barbat in trenul paralel de cel al doamnei McGillicuddy, prietena lui Miss Marple. De cum ajunge in St. Mary Mead si acasa la Miss Marple, doamna incepe de cum intra pe usa sa ii descrie ce a vazut. Merg impreuna la politie care le promite o investigatie dar cum in urmatoarele zile niciun cadavru nu este gasit si nici o tanara blonda superba nu este data disparuta, cazul moare si el odata cu victima din tren. Pana cand Miss Marple decide sa apeleze la o fosta menajera prietena de a ei cu un CV puternic in randul celebritatiilor nationale. Aceasta este trimisa sa gaseasca cadavrul blondinei in cea mai apropiata casa de locul crimei.

Dar oare il va gasi? Intr-o zi umbland prin gradina noului sau loc de munca dna Eyelessbarrow gaseste in “Sopronul lung” din gradina pe langa vopsele si alte cele un sarcofag, iar in el? Tanara blondina moarta de doua saptamani. Soseste politie si familie este cercetata. Miss Marple este convinsa ca membrii familiei au legatura cu crima. Dar asa este?

Intr-o incurcatura de zile mari se adauga inca doua crime (doi membrii ai familiei), o avere enorma si un doctor inamorat si reiese aparent unul dintre cele mai bune romane de crima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s