Orasul borcanelor, Arnaldur Indriðason

Atunci când un septuagenar solitar este ucis în apartamentul său din Reykjavík, cazul este predat inspectorului-şef Erlendur Sveinsson, un detectiv foarte competent, tăcut, ursuz şi cu umor sec, folosind metode dintre cele mai inedite. El este un veteran al poliţiei din Reykjavik, are în jur de 50 de ani, este divorţat de mult şi are doi copii, ambii dependenţi de droguri într-un grad mai mare sau mai mic. Rutina lui de burlac ancorat exclusiv în viaţa profesională este zdruncinată atât de secretele murdare pe care le descoperă de-a lungul anchetei, cât şi de încălzirea treptată a relaţiilor – iniţial tensionate la maximum – cu fiica lui, Eva Lind, care apare şi dispare în mod capricios din viaţa lui. Un copil devenit femeie, care afişează o atitudine rebelă şi sfidătoare: nimic altceva decât un strigăt de ajutor, de fapt!
Unicele indicii găsite la locul faptei sunt un bilet criptic lăsat de criminal şi o fotografie cu mormântul unei fetiţe. Inspectorul Erlendur descoperă că, în urmă cu mulţi ani, victima a fost acuzată de un delict nerezolvat, un viol, însă n-a fost condamnată niciodată. S-a întors oare trecutul să-l bântuie pe acest bătrân? Pe măsură ce redeschide acest caz vechi, Erlendur găseşte dovezi neobişnuite care îl duc spre secrete mult mai adânci decât uciderea bătrânului Holberg. “Oraşul Borcanelor” este un loc tăinuit în care se păstrează organele prelevate pentru cercetare genetică. Odată pătruns în acest laborator de medicină legală, Erlendur găseşte cheia unor fapte care au afectat mai multe generaţii.
O poveste puternică, prima parte a unui serial poliţist care s-a bucurat de succes în lumea întreagă, dar şi un palpitant thriller psihologic.

unnamed (26).jpg

Nici nu stiu cum sa incep, cartea este pur si simplu geniala, secretele sunt la ordinea zilei si este mult prea originala. Am citit in jur de 300 de carti de crima pana acum si va spun sincer ca subiectul nu l-am mai intalnit niciunde. Batranul Holberg, victima gasita omorata in apartamentul sau este un diavol innascut care in tinerete viola femei si iesea basma curata pentru ca facea in asa fel incat sa fie pur nevinovat, iar daca era reclamat la politie, sustinea ca ele au instigat actul sexual. Cum? Mergea prin baruri, dansa cu ele, se dadea drept un avocat faimos venit in oras pentru un proces si dupa se oferea sa le conduca acasa. Daca era refuzat, le urmarea si le viola oricum. O bruta cu martori.

A doua sa victima s-a dus totusi la politie sa il reclame dar la sectie a dat de un politist corupt si pervers care nu i-a acordat niciun ajutor, ba chiar si-a batut joc de ea in continuare. Politistul in cauza era si el un fost violator dar era tinut in politie pentru ca era fiul cuiva situat sus de tot pe scara ierarhica. Talking about shitheads with luck… Ea a nascut o fetita Audur, fetita violatorului sau, dar nu a putut sa nu o iubeasca. Peste 4 ani fetita moare de o tumoare la creier. Peste 3 ani dupa moartea ei, mama sa se sinucide.

Prietenul fotograf a lui Holberg, dispare intr-o vara acum 25 de ani, de ce si mai ales cum a putut disparea un om in toate firea? Nu inainte sa ii trimita lui Holberg o poza cu mormantul fetei sale.

Victimele violurilor sale ies la suprafata iar Audur nu este singurul lui copil. O poveste surprinzatoare, dureroasa si imbibata in mister. 4/5 stele pe Goodreads, I can say that.

Advertisements

2 thoughts on “Orasul borcanelor, Arnaldur Indriðason

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s