Cadavrul din biblioteca, Agatha Christie

Este ora 7 dimineaţa şi familia Bantry nu este deloc pregătită să facă faţă şocului care o aşteaptă. În propria bibliotecă este găsit cadavrul unei tinere, îmbrăcate cu rochie de seară şi machiate ca pentru o petrecere. Însă cine e femeia? Cum a ajuns acolo? Şi ce legatură are cu o altă tânără ale cărei rămăşiţe carbonizate sunt descoperite mai târziu într-o carieră abandonată? Alarmată, familia Bantry o invită pe Jane Marple să rezolve misterul, înainte ca bârfele să ţeasă un păienjeniş de supoziţii care să ascundă pentru totdeauna adevărul.

17918188_257293648074880_1121195258_n

In cele din urma o sa va innebunesc cu atatea carti de Agatha Christie, dar mi-am propus sa termin toate cartiile care au ramas necitite de mine si care ii au ca detectivi pe Hercule Poirot si pe Jane Marple. Plecand de la acest task am ajuns sa citesc Cadavrul din biblioteca. Cartea a inceput direct cu actiunea, s-a gasit un cadavru in biblioteca familiei Bantry. Doamna Bantry s-a nimerit sa fie prietena doamnei Miss Marple, criteriu care a centrat personajul direct in miezul afacerii. Romanul de fata este pur inspirat si fidel marcii Agathei Christie, fapt demonstrat in vecinul familiei cu biblioteca, Basil Blake care este un fel de Gatsby londonez. Basil organizeaza petreceri peste petreceri unde invitatii sunt doar din domeniul cinematografiei, ce inseamna asta? Petreceri „destrabalate” deloc vanilla, cu blonde platinate si multe diamante. Basil devine oarecum suspect in roman la inceput datorita cadavrului din biblioteca.

Se afla pana la urma identitatea fetei, este o dansatoare intr-un hotel pompos numit Majestic. Acolo fata a fost vazuta pentru ultima oara in viata. Tot la hotel si-a facut un prieten, pe domnul Jefferson un mogul invalid care a decis sa o adopte contrar spuselor membriilor familiei si sa treaca pe numele ei o mostenire de 50.000 de lire. La vremea aceea suma constituia o avere considerabila. Doamna Bantry cum aflase unde lucrase fata si ce legaturi avea la hotelul Majestic, a rugat-o pe Miss Marple sa o insoteasca la hotel cateva nopti. Mai, mai ca se distreaza aceasta finuta doamna Bantry. Dar ce sa vezi? Un alt cadavru apare intr-o cariera de piatra, intr-o masina incendiata, masina cu care se crede ca Ruby Keene (fata din biblioteca) ar fi ajuns cu o seara in urma in conacul familiei Bantry. O copila dispare si Miss Marple crede cu tarie ca va avea loc si o a treia crima. De aici cartea devine extrem de interesanta, criminalul aflandu-se tot printre ultimele pagini.

Cartea denota si este umpluta de intriga, intriga venind chiar de la personajele la care nu te asteptai deloc, deloc. Este o carte buna, usor de citit, are in jur de 224 de pagini dar depinde de editie. Eu o detin pe cea de la editura Rao, este pocket size sau travel edition. Ii ofer 4/5 stele pe Goodreads.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s