Cutia cu nasturi, Rodica Ojog Brasoveanu

rodica-ojog-brasoveanu---cutia-cu-nasturi-1922-1

Stau la birou in camera luminata abundent de razele caldute ale soarelui, cu o sticla de apa rece langa mine la care ma uit de peste cinci minute… Nu sunt complet speechless dar aproape de a fi. Citesc o carte, Cutia cu nasturi, e scrisa de una dintre scriitoarele mele preferate, de suflet, Rodica Ojog Brasoveanu aka Agatha Christie din Romania. Si incep sa ma uit la sticla cu apa din nou… Nu prea stiu ce sa va spun despre carte, inafara de faptul ca de 3 zile am citit doar 52 de pagini din ea. Nu e grea, dar e asa de enervanta. Combina personajele intr-un mod dezordonat si parca, parca nu imi place. Momentan. Azi noapte am citit din ea pana la pagina 135. Azi noapte mi-a placut putin.

Cartea incepe cu o crima, nu se stie a cui iar pe parcursul cartii inainte de fiecare capitol se vorbeste putin despre crima totusi nedezvaluind victima, sa inteleg ca s-a vrut a fi o carte misterioasa, in fine un detaliu interesant.

Un volum parca extras din Caragiale, inedit! Cum Agatha Christie era interesata de brutalitatea firii umane cred ca Rodica Ojog era pur si simplu marcata de comicul cu care unii oameni defileaza prin viata.

tumblr_o7ftxkQjOY1rmcmgko1_1280.jpg

Sa incepem cu o scurta descriere:

Dinu – un mielusel plictisit de viata care nu isi iubeste sotia deloc si e multumit cu viata sa monotona, lipsita de aventura pana cand da de Dora.

Gigeta – sotia lui Dinu, o scorpie, o canalie, o femeie care nici cand vrea sa arate bine nu o face pentru ca ura este trasatura sa definitorie.

Dora – o femeie care atrage si prin simplul gest de miscare a mainilor, fericita in casatorie dar dragostea nu te intreaba inainte sa bata la usa.

Nelu –  un politician desavarsit la fel ca si sot, sotul Dorei, un barbat constituit clar pentru a fi un alpha male.

Nina – sotia lui Diamandescu, stie cu 5 minute in avans de sotul ei, dorintele acestuia.

Diamandescu –  sotul Ninei si un curvar patimas.

Manole Paulian – tatal lui Dinu, un bunic simpatic si un om cu frica de Dumnezeu.

Virginia – sora cea grijulie a lui Manole.

Crisan – copilul celor doi (Dinu & Gigeta)

Sa o luam incet, Dinu nu o mai suporta pe Gigeta, de 6 luni are o relatie de iubire patimasa cu Dora caruia ii e frica sa il lase pe Nelu pentru ca tine enorm si la el. Gigeta afla de divort si refuza sa semneze, in acelasi timp ii fura economiile de viata a lui Dinu si plateste pe cineva sa il bage la zdup.

Combinatii acum pe toti si ganditi-va cine ar fi in stare de o crima. I-am oferit cartii 3/5 stele doar datorita atmosferei de vintage in plina vara bucuresteana pe care i-a oferit-o romanului, un fel de Enigma Otiliei contemporan si cu o crima la pachet. Ce mi-a placut insa a fost sfarsitul, unde afli ce s-a intamplat fix in ultima pagina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s