Vampirii in literatura moderna

tumblr_oj2ig2owsx1vtw4y8o1_500

“Vampirii sunt creaturi mitologice si folclorice, vechi de cateva secole. Legende cu vampiri si alte asemenea creaturi fantastice apar in mai multe regiuni si culturi ale lumii” (https://deveghepatriei.wordpress.com/2013/07/31/vampirii-perspective-istorice-si-actuale/). Majoritatea legendelor cu vampiri au aparut in toata Asia, Europa si Orientul Mijlociu in urma cu 4000 de ani. Vampirii sunt mortii vii, creaturi intunecate, copiii Diavolului, care cutreiera pamantul hranindu-se cu sangele muritorilor de rand, fiinte de cele mai multe ori descrise intr-un mod romantic ca fiind bogate atat in aur cat si pe plan cultural, intelectual.

Mai toti vampirii pe care ii descoperi acum in secolul nostru sunt fiinte citite, buni lideri si unii dintre cei mai avuti oameni ai planetei. Vampirii despre care vorbesc acum s-au raspandit prin literatura datorita celebrului roman “dark” scris de Bram Stoker in anul 1897, intitulat simplu Dracula. In roman este vorba despre un vampir care locuieste intr-un castel din Transilvania. Transilvania a fost aleasa pentru istoria ei oculta si pentru ca domnitorul Tarii Romanesti din anul 1448 Vlad Tepes se folosea de pedepse macabre pentru a pedepsi oamenii necinstiti. Intitulat Dracula mai mult datorita numelui tatalui sau Vlad Dracul, Vlad Tepes era considerat a fi vampir pentru ca folosea pedepse de genul “tragerea oamenilor in teapa”. Multe controverse au avut loc datorita acestui domnitor dar explicatia este una simpla, Vlad Tepes nu era vampir, era intr-adevar barbar si putin lipsit de suflet dar numele de Dracula a fost dat datorita faptului ca domnitorul era cavaler al Ordinului Dragonului, dragon (cavalerie) fiind usor confundat cu cuvantul “drac”, cuvant romanesc. Am adus aminte de Vlad Tepes deoarece el a fost spectrul povestirii autorului horror Bram Stoker.

tumblr_o2nkxdfdum1txfen3o1_500

Cum am mentionat in paragraful anterior, literatura vampirica isi are “spectrul de lucrari” in proiecte despre vampiri. Primul proiect de gen si prima oara cand vampirii au aparut in literatura s-a intamplat in secolul al XVIII-lea pe plan poetic, pana au devenit personificari ale genului gotic odata cu publicatia lui John William Polidori, cartea “Vampirul” publicata in anul 1819. Romanul este “prototipul străinului distant şi fascinant care apare subit în cercurile înaltei societăţi”. Acest roman a deschis portiile vampirilor de astazi fiind primul roman modern in literatura vampirica si primul roman modern despre vampiri romantici. Alte exemple de romane vampirice care au aparut dupa cel a lui J.W. Polidori este romanul “Carmilla” a lui Sheridan Le’Fanu maestru al goticului si al povestiilor horror, aparut in 1872, dar si faimosul roman “Dracula” a celebrului Bram Stoker. Pana si Alexandre Dumas a scris despre vampiri intr-un roman inedit si greu de gasit intitulat “The Pale Lady”.

Mai apoi au fost super mediatizati si mai toata lumea scria carti despre vampiri. Ca rezultat, acesti “copii ai insusi Diavolului” au devenit tot mai imblanziti cu orice carte publicata. Vampirul a ajuns dintr-un barbar care se hraneste cu sange si sperie de la tinerele domnite la cei mai neinfricati cavaleri, la o creatura senzuala a noptii care te goleste de sange intr-un mod atat de placut incat preferi sa i te oferi singur.

Putini autori gen Stephen King mai scriu despre un vampir rau, malefic si ucigas, un criminal al noptii cum zice chiar autorul in cartea sa “Salem’s Lot”. Vampirii nu au ramas doar in paragrafele genului horror, de-a lungul timpului ei au devenit fiinte senzuale demne de cinematografe.

            Un alt roman de succes dintr-o serie faimoasa numita Cronicile vampirilor (1976-2003 si mai curand 2016) este romanul “Interviu cu un vampir”, scris de nimeni alta decat regina vampiriilor Anne Rice, autoarea care a creat “vampirul compatimitor”. Anne Rice vorbeste cu o patima nefireasca despre vampirii ei, autoarea recunoscand ca si in simplele decizii ale vietii apare “opinia” faimosului ei vampir, Lestat de Lioncourt. Seria a devenit rapid faimoasa si a ajuns sa influenteze si mai mult literatura de gen, fiind totusi descrisa ca fiind o serie care atinge subiecte eterne si dureroase ca moartea, dragostea, existentialismul si imortalitatea. Cronicile Vampirilor au ajutat-o pe Anne Rice sa devina cea mai citita autoare din istorie vanzand un numar impresionant de 100 de milioane de copii.

Secolul XXI ne-a adus si mai multe exemple de folosirea vampirilor ca personaje principale in carti de fictiune, una dintre cele mai puternice serii a secolului mentionat apartine autoarei J.R. Ward si se intituleaza Fratia Pumnalului Negru. Seria este definita de uzul erotic al acestor fiinte ale Intunericului. Tot aceasta perioada ne-a adus si mai multe carti gotice dar de data aceasta pe placul adolescentiilor sau etichetate cu un sticker Young Adult. Fenomenul acesta de carti cu vampiri de ordin chick-lit, erotice sau “vampire occult detective” a devenit asa de extins incat efectiv defineste secolul XXI al literaturii contemporane gotice.

In concluzie, fenomenul vampiric in literatura nu mai este ceea ce a fost candva. Cu toate ca majoritatea cartilor cu vampiri contemporane inca se leaga de cele “doua rase de vampiri” ale folclorului romanesc, autori ca Stephanie Meyer sfideaza puterea vampirilui, astlfel vampirii autoarei nu se mai tem de fenomene specifice genului cum ar fi lumina solara sau chiar bine cunoscuta ghirlanda de usturoi. Desi vampirii au devenit fiinte erotice si citind astfel de carti ajungi sa cunosti mai multe din strafundurile sufletelor lor chinuite, misterul s-a pierdut undeva in anii ’70 ai secolului trecut. Vampirii din ziua de astazi nu mai dorm in cosciuge prafuite din aur, nu mai merg la petreceri la care participa personaje remarcabile ale unui veac pierdut ca Leonardo DaVinci, Edgar Allan Poe sau chiar Charles Dickens, vampirii nu mai traiesc nici ei cum traiau altcandva. Literatura moderna i-a transformat in fiinte care se folosesc de violenta ca sa poata comita o crima si nu se folosesc in mod simplist de senzualitatea lor inascuta si de personalitatea lor perfida, egoista si manipulatoare.

tumblr_ok93acfyak1w25a7oo1_500

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s