Castelul Banloc

castelul-banloc-banat-3

“La 50 de km de Timisoara, sta ascund Castelul Karatsonyi din Banloc. Timpul i-a furat stralucirea, incercarile de restaurare l-au nimicit si mai tare si oamenii l-au vandalizat de atatea ori, incat nimeni nu mai poate tine socoteala. Nici macar natura nu l-a iertat, fiind lovit de un cutremur puternic in iulie 1991.”

Cu riscul de a deveni plictisitoare, o caracteristica pe care nu si-o doreste nimeni, am sa vorbesc astazi despre “faimosul” Castel Banloc. Un castel pe care mereu cand mergem in vizita la bunici in Deta, ne oprim sa il vizitam. Un castel uitat de lume si de secolul in care este… O minunatie pe care sincer, nu credeam ca o va putea abandona cineva.  O opera de arta la nivel inalt vandalizata de oameni mici, castelul sta ascuns in parcul sau neingrijit si este gazda putinilor oameni care mai vin sa il vada. Asa abandonat cum este, este un monument impunator care zbiara cu tot sufletul sau inca viu: “Readuceti-ma la viata dragii mei!”

Mereu mi-a placut sa ma pierd prin el, prin parcul sau destul de intins, prin vilele abandonate care se afla pe proprietate de-a dreptul infricosatoare acum. Contemplam singura inauntrul meu cat de frumos este acest castel si cum ar fi sa locuiesc in el, cum au fost oamenii care au locuit aici… Vampiri uitati in vreme.

Am ajuns in pivnita uriasa unde vinurile isi gaseau linistea in anii 1700 si imi imaginam cum ar fi sa pot gusta un vin regal din acest castel. Cum sunt o fire usor romantica, umblam de colo colo si visam efectiv cum ar trebui sa arate aceasta locatie. Si acum stau si ma gandesc la el si am ajuns la concluzia de al impartii cu voi.  Tot ce mi-am imaginat ca ar fi acest castel a fost zguduit din ranunchi acum cand citesc articole despre el. A fost mult mai mult decat asteptam eu sa fie! A fost un manifest al rafinamentului si al bogatiei acelei perioade. So, long story short :

Castelul a fost ridicat in 1973 , de Lazar Karatsonyi, conte maghiar. Pana la inceputul secolului al XX-lea parcul castelului a fost amenajat cu rare specii de copaci si statui care acum au disparut, unele cu totul. In anul 1935 proprietatea este vanduta Reginei Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al Romaniei. In anul 1948 dupa plecarea Reginei, statuile sunt pentru prima oara vandalizate iar arhiva si biblioteca arse.  Castelul devine transformat pe rand atat in scoala cat si in azil de batrani si orfelinat de copii.

“Castelul își ridică zidurile cu linie gotică îndulcită, cu vârful de săgeată ascuțită, în fața parcului. A fost zidit pe temelii bătrâne, în 1783. […] Sunt adăpostite aici o sumedenie de antichități, tablouri rococo, prețioase picturi în miniatură, sculpturi în marmoră, executate de celebri sculptori italieni și o frumoasă colecție de arme. O curiozitate deosebită o prezintă colecția de caricaturi, mumia adusă din Egipt și un arc de care se leagă o întreagă poveste…”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s